Hus tegnet i sand med vand på vej ind over

Fem gode tips til at undgå vandskade

Du kender sikkert til historier om vandskader, som har givet masser af grå hår, besvær og ekstra udgifter hos venner eller kolleger. Så der er rigtig god grund til, at husejere bør interessere sig for at forebygge vandskader. Og mange skader skyldes brud og læk fra skjulte rør og stikledninger.

Vandskader har store omkostninger

Fælles for mange historier om vandskader er, at de har store omkostninger – ikke bare økonomiske. Som familie kan det opleves som et ganske stressende forløb at komme igennem en vandskade.

Man kan selvfølgelig ikke sikre sig fuldstændig mod vandskader. Men med nedenstående fem tips kan du nedsætte risikoen markant - og måske kan du endda opdage en skade i tide, så den ikke forvolder alt for meget skade.

1. Bliv gode venner med din vandmåler

Husets vandmåler kan afsløre meget. Prøv at holde øje med din vandmåler, når der ikke er nogen i huset, der bruger vand. Hvis den ikke står helt stille, kan det være tegn på, at der er sivning fra et vandrør, eller at toilettet står og løber.

Du vil sandsynligvis også opdage, hvis der er noget galt, hvis du én gang om måneden aflæser måleren og fører regnskab.

2. Hold øje med synlige installationer

Det kan godt betale sig at holde godt øje med husets synlige vandinstallationer, f.eks. rørene omkring fyret og rørene i skabene under køkkenvasken. Det kan være svært at se med det blotte øje, om der er udsivning, men du kan hurtigt opdage det med en lille test, hvor du ruller et stykke køkkenrulle rundt om samlingen.

Røret under køkkenvasken bør du holde ekstra godt øje med. Rørene her udsættes ofte for flere skub fra vaskebalje og rengøringsmidler, og med tiden kan rørene blive skæve og løsne sig, så der opstår utætheder. Rørene kan stå og lække inde bag rengøringsprodukter og plastikposer, uden at du ser det, og vandet kan ligeså stille tære på køkkenelementer, gulv eller vægge.

Hvis du ser større rustplamager eller rør, der begynder at dryppe, skal du lukke for vandet og kontakte en autoriseret VVS'er med det samme.

3. Til alle gør-det-selv-mænd og -kvinder

Ordsproget selv-gjort er vel-gjort er en sandhed med modifikationer, når det gælder VVS. Kend dine begrænsninger og få installeret og repareret VVS-anlæg af autoriserede håndværkere. Så er du sikker på, at dine installationer bliver vedligeholdt korrekt, og at din forsikring dækker. Også når det gælder vaske- eller opvaskemaskine. Det er penge, som er givet godt ud. Købstædernes Forsikring, som er vores samarbejdspartner på forsikringsområdet, ser desværre alt for mange skader, som skyldes dårlig tilslutning eller en klemt slange.

Det er også værd at være opmærksom på, hvor husets rør og kabler befinder sig, når du planlægger at bore i vægge og gulve. For at undgå at bore ind i et rør kan du eksempelvis anskaffe dig en multidetektor, som kan lokalisere både rør og kabler i dine vægge og gulve.

4. Hold øje med fugt

Fugt kan være tegn på vandskade. Hvis dine gulve begynder at give sig og knirke voldsomt, eller hvis du opdager fugt på væggene, kan det være et tegn på rørbrud. Hvis du har mistanke om fugt, kan du eventuelt anskaffe dig en fugtmåler, som kan hjælpe med at afklare, om der er fugt i rummet.

5. Vaske- og opvaskemaskiner kræver særlig opmærksomhed

Det er en god idé at have en drypbakke under din vaske- og opvaskemaskine, så du hurtigt finder ud af det, hvis der siver vand ud.

Forsikringen dækker da, ikk?

Jo, heldigvis er vandskader som oftest dækket af hus- og/eller indboforsikringen. Men vi anbefaler, at du tjekker, hvordan du er dækket, hvis der sker en vandskade.

Hvis du har en husforsikring er du ofte godt dækket, hvis der sker udsivning eller en sprængning af skjulte rør. Men udsivning fra synlige rør kræver en udvidet vanddækning.

 

Har du brug for hjælp?

Ring til os på

34 79 00

... eller send en besked