Et par overtager nøglerne til deres nye bolig

Boligkøbet trin for trin

Det starter med en drøm – og slutter med en nøgle. Men hvad sker derimellem?

Uanset om det er første, anden eller tredje gang, du kaster dig ud i et boligkøb, så er der rigtig mange ting at tage højde for. Forløbet kan virke langt og uoverskueligt – men i BankNordik har vi erfaringen til at guide dig sikkert igennem alle trin i et boligkøb.

Der er fire trin i købsprocessen – dem har vi vist her. Og under billedet kan du læse mere om, hvad der sker i hvert enkelt trin.

Der er fire overordnede trin i et boligkøb: Du overvejer at købe bolig, du finder din drømmebolig, du skriver under på købsaftalen og du flytter ind.

Læs mere om de fire trin

Trin 1: Du overvejer at købe bolig

Du skal ud og lave dit livs måske største investering. Derfor er det rigtig vigtigt at vide, hvad du kan købe for, hvor du vil bo og hvilken type bolig, du vil købe.

I planlægningsfasen er der en række vigtige trin:

Tal med banken og få lavet beregninger
For langt de fleste mennesker har boligen en afgørende betydning i forhold til drømme og ønsker for livet. Samtidig har køb af bolig en stor indflydelse på privatøkonomien, og det er vigtigt at sikre sig, at der også bliver råd til andet end husleje efter boligkøbet.

Et af de vigtigste trin, når du overvejer boligkøb, er derfor at gå i banken og få lavet beregninger på, hvordan din økonomi vil påvirke sig ved et boligkøb - både på kort og på lang sigt. Og selvfølgelig også en beregning over, hvor meget du har råd til at købe for. 

Ønsker du en præcis beregning, der tager højde for alle forhold i din økonomi, så kontakt din rådgiver for et møde

Forbered dig
Inden du kaster dig ud i et boligkøb, kan du med fordel tænke over de ting, som er vigtige for dig nu og i de kommende år. En ny bolig skal jo helst passe til dine og familiens behov i mange år frem. Du kan f.eks. overveje

  • boligens beliggenhed

  • skal det være tæt på offentlig transport

  • hvordan er institutionerne i området

  • er der plads til at familien kan vokse - er der f.eks. mulighed for at bygge til 

Gå på boligjagt
Når du har talt med banken og gjort dig en masse gode overvejelser om ønskerne til din fremtidige bolig...så skal du på boligjagt!

Hold øje med diverse boligsider og tag kontakt til ejendomsmæglerne og skriv dig op i deres køberkartotek til det område, hvor du vil købe bolig. Så kan du være heldig at blive kontaktet som én af de første, når mægleren får en ny bolig til salg.

Trin 2: Du finder din drømmebolig

Boligjagten har båret frugt, og du har fundet en bolig, hvor både mavefornemmelsen og økonomien føles helt rigtig. Der er dog nogle ting, du bør sikre dig er i orden, inden du skriver under.

Endnu en tur i banken
Gå i banken med boligens salgsopstilling. Sammen får vi lavet en præcis finansieringsplan, så du får vished for, at boligen matcher din økonomi. En finansieringsplan indeholder f.eks. lånetyper, hvordan lånene skal betales tilbage m.m.

Derudover får vi en snak om standen på boligen. Bla. for at få fastlagt, om den giver anledning til, at der er nogle investeringer eller ekstra udgifter til f.eks. renovering, som skal regnes med i budgettet.

Fagfolk – ja tak
Inden du beslutter dig for at købe, anbefaler vi altid, at du taler med en række fagfolk og rådgivere, som kan hjælpe dig med at vurdere, at boligen er i god stand og om du kan bruge den på den måde, du gerne vil. Det kan f.eks. være en

  • en boligadvokat, som kan rådgive dig om alt papirarbejdet i en bolighandel, og som gennemgår alle boligens dokumenter. Kontakt altid advokaten INDEN du underskriver købsaftalen.

  • en byggesagkyndig eller en håndværker, som du kan tage med ud og gennemgå boligen for fejl og mangler, inden du underskriver. Ligeledes kan du få forslag til boligforbedringer og nødvendige reparationer.

  • en elinstallatør, som kan hjælpe dig med at tjekke, at elinstallationerne fungerer som de skal og lever op til gældende lovkrav

Husk lokalplanen
Hvis du f.eks. har forelsket dig i en bolig, fordi den ligger ud til et område med en smuk udsigt, så vil det være rart at vide, om der er planer om at udstykke netop dét område til at bygge på. Du kan få lokalplanen, for det område boligen ligger i, hos ejendomsmægleren eller kommunen.
Trin 3: Du skriver under

Når du har fundet den rigtige bolig, skal du indgå en købsaftale med sælger. Købsaftalen udarbejdes af ejendomsmægleren, og handlen er indgået, når både du og sælger har skrevet under.

Du kan godt underskrive købsaftalen, før finansieringen er helt på plads med banken. Så skal du blot huske at få skrevet et forbehold ind i købsaftalen om, at handlen først er gældende, når du har fået din advokats godkendelse af aftalen i sin helhed og bankens endelige godkendelse.

Hvis du fortryder
Når du har skrevet under på en købsaftale, har du ikke mulighed for at fortryde. Derfor er det vigtigt, at du sikrer dig et forbehold for, at aftalen skal godkendes i sin helhed af din advokat – og også meget gerne et forbehold for bankens godkendelse af, at du kan opnå den nødvendige finansiering.

Når sælger først har skrevet under på købsaftalen, har han eller hun ingen fortrydelsesret.

Hvad med betalingen?
Når du har underskrevet købsaftalen, så skal du overføre udbetalingen på boligen til ejendomsmægleren. Det hjælper banken dig med. Det resterende beløb overfører vi til sælgers bank, den dag du får nøglerne til boligen.

Sælger får dog ikke sine penge, før alt omkring handlen er på plads – dvs. at skødet er tinglyst, sælger har indfriet eventuelle lån og refusionsopgørelsen på el, varme og lignende er udarbejdet og afregnet.

Få styr på forsikringerne
Når du køber bolig, er der en række forsikringer, som du skal have styr på:

  • Husforsikringen er lovpligtig og skal gælde fra den dag, du overtager huset. Forsikringen dækker skader på selve huset og eventuelle andre bygninger på grunden
  • Indboforsikringen som dækker møbler, tøj, computer m.m. ved f.eks. en brand eller en vandskade
Trin 4: Du flytter ind

Endelig kommer den store dag, hvor du får nøglen til dit nye hjem! Finansieringen og alt det praktiske omkring boligkøbet er på plads – men der er lige et par småting tilbage.

Den dag du flytter ind
Den dag du overtager boligen, skal du og sælger aflæse el, varme og vand. Det er også en rigtig god idé at få en rundvisning af sælger, for at få tips og tricks vedr. boligen.

Tjek at køleskab, komfur, bruseren på badeværelset osv. virker, som det skal.

Budget og skat
Dit budget skal tilrettes med de nye boligudgifter, faste betalinger meldes til Betalingsservice m.m. 

Du skal også ændre din forskudsopgørelse, så den tager højde for dine nye rentefradrag m.m. Det gør du på www.sullissivik.gl, hvor du logger dig ind med dit MitID.

Læs også

En bunke danske pengesedler

Hvad kan du købe for?

En lommeregner ligger på et bord blandt mursten

Lånetyper

Lån til bolig

Et par står tæt og kigger smilende på hinanden,

Kundeprogram

Nordik

Jo mere du samler, jo flere fordele

Speedbåd ligger ved vandet med udsigt over vand og bjerge.

Lån til båd

Skal vi se på din økonomi?

Ring til os på

34 79 00

... eller send en besked