Rejse
Nogle drømmer om at gå på den kinesiske mur, se de egyptiske pyramider, opleve Taj Mahal eller rejse verden rundt – andre drømmer bare om at komme væk og få lidt luft fra hverdagen. Uanset hvad du drømmer om, så er det en rigtig god idé at være godt forberedt, inden du skal afsted.
Derfor har vi samlet vores bedste råd til dig, der skal ud at opleve verden.
1. Lav grundig research
Hvorhen, hvornår, hvor længe? Og hvad koster det? Det er nogle af de indledende spørgsmål, du kan stille dig selv, inden du beslutter dig for et givent rejsemål.
Der er mange praktiske beslutninger i forbindelse med at rejse – og især de længere rejser. Visum, booking af hotel eller hostel, bestille rejseforsikring, seværdigheder, hvilke betalingskort kan du bruge på rejsen...for blot at nævne nogle stykker.
Der findes flere selskaber, foreninger og netværksgrupper, som er specialiseret i rejser til unge. Find dem på nettet og høst af deres gode råd, anbefalinger og idéer til din rejse.
2. Spar op
H.C. Andersen sagde det så fint: "At rejse er at leve". Men som vi alle ved, så koster det at rejse – ofte meget. Begynd derfor at spare op i god tid, alt efter hvor omfattende din rejse skal være.
Med vores opsparingsberegner kan du nemt regne på, hvor meget du skal spare op om måneden for at nå din drømmerejse.
3. To kort med på rejsen
Det er en rigtig god idé at have to forskellige kort med, når du skal ud at rejse – f.eks. et Visa/Dankort og et Mastercard. Så er du sikret bedst muligt, både hvis det ene kort bliver stjålet, eller du eksempelvis oplever, at forhandleren kun tager imod Mastercard.
Tjek udløbsdatoen på kortet i god tid, inden du rejser, så du er sikker på, at du kan bruge kortet under hele rejsen.
Hav også altid lidt kontanter i den lokale valuta med, så du kan betale for taxa, noget at drikke og lign. Det er dog aldrig en god idé at rejse rundt med masser af kontanter på dig.
4. Husk attesterne
Uanset hvor din rejse går hen, er det vigtigt, at du husker din bopælsattest. Ellers vil du blive opkrævet fuld betaling for al behandling og medicin. I en lang række europæiske lande skal du desuden bruge en attest, som midlertidig erstatning for det europæiske sygesikringskort.
Du kan både hente bopælsattest og den midlertidige erstatning for det europæiske sygesikringskort hos dit lokale borgerservice eller bygdekontor.
5. Husk rejseforsikringen inden du rejser
Det er vigtigt, at du før din rejse tegner en rejseforsikring, da det grønlandske sundhedsvæsen ikke refunderer udgifter til sygebehandling og medicin i udlandet eller hjemtransport i Grønland.
Forsikringen dækker blandt andet udgifter i forbindelse med
-
Akut sygdom
-
Behandling
-
Hospitalsophold
-
Hjemtransport
6. Stik, stik, stik ...
Det er vigtigt at tjekke, hvilke vacciner der eventuelt måtte kræves. Og gør det i god tid, da nogle vacciner kræver flere boostere, dvs. vaccine af flere omgange.
- På Statens Serum Instituts hjemmeside kan du finde oversigt over anbefalede vacciner i de forskellige lande.
7. Visum
Mange lande uden for Europa kræver, at du har et visum, dvs. en tilladelse til at komme ind i landet. Et visum udstedes normalt af landets ambassade og består af et dokument eller et stempel i dit pas.
Ved ansøgning om visum kan ekspeditionstiden og prisen variere en hel del. Tjek derfor i god tid, om dit rejsemål kræver visum og hvilke betingelser, der gør sig gældende.
8. Pak let
“Less is more” siger et kendt ordsprog. Det gælder især ved længere rejser, hvor du selv skal bære det, du har med. Der findes mangle hjælpsomme rejseblogs med gode pakkelister, så med lidt research kan du helt sikkert finde pakketips og -tricks, der passer til din rejse.
9. Nødsituationer
Skulle uheldet være ude på rejsen, er det en stor hjælp at være lidt forberedt hjemmefra. Undersøg derfor som minimum nummeret til alarmcentralen i det eller de lande, du skal besøge.
Ved hastesager kan du altid ringe til dit forsikringsselskab, hvor du har tegnet din rejseforsikring. De fleste forsikringsselskaber har et akutnummer, som svarer døgnet rundt – medbring altid akutnummeret på din rejse.