Et ungt par er ved at renovere lejlighed

Flytte hjemmefra

Det kan være både spændende og skræmmende på samme tid at stå på egne ben for første gang. På egne ben betyder dog ikke på egen hånd! Vi vil gerne hjælpe dig på vej og har derfor samlet en række gode råd, som kan få dig trygt på plads i din egen bolig.

Læg et budget

Det er er vigtigt at have styr på din økonomi, så du ikke står uden penge sidst på måneden. Her kan et budget være en rigtig god hjælp til at give dig det nødvendige overblik over:

  • dine indtægter (SU, løn, boligstøtte m.m)
  • dine faste udgifter (f.eks. husleje, varme, telefon, fitness og forsikringer)
  • dine variable udgifter (tøj, mad, to-go kaffen og lign.)

Du kan bruge vores budgetskema til at komme i gang. Når du har indtastet alle måneders indtægter og udgifter, kan du øverst til højre i skemaet se, hvor mange penge du skal overføre til din budgetkonto hver måned. Så får du fordelt alle udgifter over året og bliver ikke overrasket, når der kommer en stor regning. På den måde får du kontrol over dine penge – og ikke omvendt.

Organiser dine papirer

Det lyder måske unødvendigt og kedeligt, men brug alligevel lidt tid på at organisere dine regninger, årsopgørelser fra skattestyrelsen, lønsedler og lignende. Enten elektronisk i din e-Boks eller fysisk i en mappe. Så er det nemt at finde papirerne frem igen, når der er behov for det - f.eks. hvis du har et møde med os i banken, hvor vi har brug for at kende detaljerne i din økonomi.

Adresseskift

Skift folkeregisteradresse - læs mere på sullissivik.gl

Forsikring

For at spare penge vælger mange unge ikke at tegne en indboforsikring. Det kan blive en rigtig dyr beslutning, hvis du eksempelvis får indbrud, hvis der opstår brand, eller hvis du skader en andens ejendele. Sidstnævnte skyldes, at den ansvarsforsikring, der er en del af indboforsikringen, dækker, hvis du ødelægger noget i andres hjem eller ting, du har lånt. Ud over en indboforsikring er det en rigtig god idé at tegne en ulykkesforsikring, hvis du skulle komme til skade.

En studieforsikring dækker typisk begge dele og er en billig løsning – og den koster nogenlunde det samme om måneden som 5 kopper to-go kaffe.

Spar op

Sommerferien, bedstevenindens fødselsdagsgave og smartphonen der tabes på badeværelsesgulvet...dét koster! Afsæt derfor penge i budgettet til ferier, gaver og uforudsete udgifter.

En opsparing kan også være et godt udgangspunkt for en rejse, udbetaling på egen bil, bolig eller noget helt tredje. Og jo tidligere du starter en opsparing til f.eks. bil og bolig, jo hurtigere kan du begynde at gøre dine ønsker for fremtiden til virkelighed.

Find ud af hvad der er plads til i din økonomi til opsparing og prøv vores opsparingsberegner – selv et lille beløb hver måned kan gøre en forskel.

Undgå gæld – så vidt muligt 

Gæld kan være dyrt, især de dyre kviklån. Hver gang du låner, koster det renter og gebyrer. Nogen gange kan det dog være nødvendigt at tage et lån for at få det hele til at hænge sammen. Hvis du har behov for et større beløb på én gang, så tal med os inden, du beslutter dig for noget – så kan vi kigge på muligheden for at finde en løsning, der fungerer for dig og din økonomi.

Andre læste også

Vil du høre mere om, hvad vi kan gøre for dig?

Ring til os på

34 79 00

... eller send en besked