Studerende i Danmark

Kalaallisut

 

Beslutningen er taget – et nyt kapitel skal begynde. Dette er en stor forandring i dit liv, som helt sikkert føles spændende og måske også lidt skræmmende.

Vi vil gerne følge dig på din rejse og hjælpe dig, så du kan bruge din energi på alle de spændende oplevelser, som ligger forude.

 

 

Flyttevejledning til dig, som flytter til Danmark

 

Flytning

Når du flytter til Danmark, skal du møde personligt op i Borgerservice i den kommune, som du flytter til. Du skal booke en tid på kommunens hjemmeside inden du møder op. Husk at have pas, kørekort og dokumentation for at du har bopæl i kommunen (f.eks lejekontrakt) med. Har du børn, skal du have dåbs- eller navneattest med.

Bemærk!

Du har pligt til at melde flytning til kommunen senest fem dage efter din flytning, ellers kan du risikere at få en bøde. Læs mere på borger.dk.

Når du melder flytning til kommunen, skal du samtidig vælge en læge. Derefter får du det gule sundhedskort tilsendt, som giver dig ret til lægehjælp. Læs mere på
borger.dk.

SU

Statens Uddannelsesstøtte (SU) er en studiestøtte fra staten, som du kan søge på minSU. Log ind med MitID. 
Du skal betale skat af SU. I Danmark er der to skattekort, et hovedkort, som bruges til den højeste indtægt og et bikort til andre indtægter. SU er som regel tilknyttet hovedkortet, men hvis du har et studiejob, hvor du tjener mere end du får i SU, er det bikortet, du skal bruge til SU. Læs mere på
su.dk. Det er vigtigt, at du søger SU hurtigst muligt, fordi SU kan ikke søges med tilbagevirkende kraft.

Skat

Hvis du kun får SU, betaler du automatisk det rigtige skattebeløb, men hvis du ikke længere får SU eller får et studiejob, skal du rette i forskudsopgørelsen. For at rette i forskudsopgørelsen, skal du gå ind på skat.dk. Log ind med MitID.

Boligstøtte

Som studerende får du boligstøtte, hvis du bor til leje med eget køkken og opfylder visse betingelser (se betingelserne her). Søg boligstøtte på borger.dk. Log ind med MitID og følg vejledningen. Husk at have lejekontrakt, skatteopgørelse, SU-oversigt og lønseddel (hvis du har set studiejob) klar, når du søger. Find ud af, hvor meget du får i boligstøtte her.

Forsikring

Det er vigtigt at have forsikring – både ulykke- og indboforsikring, hvis du skulle være uheldig. Ofte er det muligt at få billig studieforsikring gennem din fagforening (se næste afsnit).

Fagforening og A-kasse

Som studerende er det billigt at være medlem af en fagforening – ofte gratis. Spørg i skolen, hvilken fagforening hører til din uddannelse. Vi anbefaler, at du bliver medlem i den fagforening, så du kan få fordelen af bl.a. billig forsikring, gratis advokathjælp og hjælp med ansøgning og kontrakter i forbindelse med et nyt job – også i forbindelse med studiejob. Derudover får du muligheden for at deltage i gratis seminarer, forelæsninger og sociale arrangementer i fagforeningen.

Det er ikke nødvendigt at være medlem i en A-kasse før senest to uger, efter din uddannelse er afsluttet. Læs mere.

Telefon og internet

De fleste studieboliger har internet inkluderet i lejeomkostningerne. Hvis du ikke har internet inkluderet, kan du finde den billigste udbyder på internettjek.dk eller bredbånd.dk.

Det billigste mobilabonnement finder du på mobilabonnement.dk.

Rejseruter

For at bruge bus, tog og metro på den billigste måde, skal du enten have et månedskort (pendlerkort) eller et rejsekort. Hvis du rejser tre gange t/r om ugen, er det billigst at have et månedskort, sum du bestiller på dsb.dk. Hvis du rejser mindre end tre gange om ugen t/r er det billigst med et rejsekort, som du bestiller på rejsekort.dk eller køber på en metrostation. Kortet skal påfyldes på hjemmesiden eller på metro-/togstationer. Du kan også melde kortet til automatisk påfyldning. På hjemmesiden ser du rejser og saldo, men du ser også saldo, hver gang du bruger kortet på metrostationer. Du kan også spærre kortet, hvis du mister det væk.

For at finde den rigtige rejserute fra A til B, kan du gå ind på rejseplanen.dk og sætte start- og slutpunkt ind. Her ser du også hvad rejsen koster.

For at finde en gå- eller cykelrute, kan du bruge krak.dk eller kan du downloade krak-appen.

 





Læs også

En pige er ude i blæsevejr og får vind i håret så det dækker hele hendes ansigt.

Kundeprogram

NordikSolo

For dig mellem 18 og 28 år

En ung kvinde står udenfor i den grønlandske natur.

Studerende

Et ungt par er ved at renovere lejlighed

Flytte hjemmefra

En ung fyr er på arbejde i en souvenirshop og hjælper en kunde.

Studiejob

Vil du høre mere om, hvad vi kan gøre for dig?

Ring til os på

34 79 00

... eller send en besked