Ny undersøgelse viser, hvad grønlænderne drømmer om

Ny bolig eller båd, en jordomrejse og uddannelse – det er nogle af de ting, som grønlænderne ifølge en ny undersøgelse drømmer mest om.

Starten på 2022 stod i coronaens tegn med høje smittetal og dertilhørende restriktioner. I de flestes øjne næppe en drømmestart på året. Men hvad drømmer grønlænderne egentlig om i livet? Det spurgte BankNordik befolkningen om midt i en tid, der netop gav anledning til at reflektere over drømme for fremtiden.

Spørgeundersøgelsen blev lavet af analyseinstituttet Aperaa på vegne af BankNordik. Her fremgår det, at når det gælder grønlændernes livsdrømme, drømmer 45% om at købe en ny bolig, 38% om at købe båd, 37% om at tage på en jordomrejse og 30% om at tage en uddannelse.

”At købe en bolig er typisk den største investering, de fleste mennesker laver i løbet af livet, og boligen danner rammen om en stor del af vores liv. Derfor er det ikke så overraskende, at det også ligger højst på listen om de ting, grønlændere drømmer om. Det er dog interessant at se, at drømme om immaterielle ting som bl.a. uddannelse og jordomrejse også fylder i befolkningen. Vi ved, hvor vigtigt det er for vores samfunds fortsatte udvikling, at vi får flere, der gennemfører en videregående uddannelse, og set i det lys er den store andel af befolkningen, der drømmer om en uddannelse, absolut en positiv indsigt fra undersøgelsen,” siger René Sørensen, privatkundedirektør i BankNordik.

Fra drøm til virkelighed
I undersøgelsen blev de adspurgte også bedt om at svare på, hvor langt de var fra at udleve deres respektive drømme. Når det gælder drømmene om at købe ny bolig, båd og sommerhus eller hytte, har over 60% planer om at udleve drømmen i fremtiden, og der tegner sig således en vis optimisme på det område. Det samme gør sig gældende i forhold til drømmen om at starte egen virksomhed, som 21% af de adspurgte kunne nikke genkendende til. Her har over halvdelen en plan om at udleve drømmen i fremtiden.

Ser vi derimod på dem, der drømmer om at arbejde deltid i stedet for fuldtid, så siger hele 34%, at de desværre ikke regner med at komme til at udleve drømmen. Den samme tendens gør sig gældende for drømmen om at gå tidligt på pension. ”Meget tyder på, at grønlænderne ikke ser særligt lyst på mulighederne for at udleve drømmen om tidlig pension eller at arbejde mindre. Selvom vi ikke kender årsagerne bag svarene, er det nærliggende at antage, at økonomi og usikkerhed spiller en stor rolle,” siger René Sørensen.

Men netop her kan det ifølge René Sørensen være gavnligt at kontakte sin bank, så man sammen kan lægge en plan, der kan gøre det økonomisk muligt at få en livsdrøm til at gå fra drøm til virkelighed. ”For os handler det om at hjælpe vores kunder med deres økonomi, så de kan leve det liv, de ønsker – uanset om det handler om at købe en båd, tage på en jordomrejse eller at få råd til at arbejde mindre, mens børnene er små.”