En mor står i køkkenet og taler med sin lille datter

Tal med dit barn om økonomi

Børn spejler sig ofte i os voksne. Også når det kommer til måden at håndtere penge på, kan de hurtigt kopiere vores gode eller mindre gode vaner.

Dit barns forhold til penge starter i en tidlig alder, og de er ofte meget nysgerrige omkring økonomi. Som forælder har du en stor indflydelse. Derfor kan vi kun anbefale, at du, fra en tidlig alder, taler med dit barn om penge og forbrug. På den måde hjælper du barnet godt på vej og får støbt fundamentet for nogle gode økonomiske vaner gennem hele livet.

Lær barnet at spare op

Når barnet når skolealderen, kan du tale med dit barn om selv at spare op til de ting, som barnet ønsker sig. At spare op kan faktisk være ret sjovt – især når man høster frugterne af det hårde slid. Du husker måske selv stoltheden over at købe en cykel, en barbiedukke eller en racerbane for dine helt egne penge.

Med en opsparingskonto kan du give dit barn en god introduktion til opsparing og økonomi, og her kan både fødselsdagspenge og de første lommepenge trygt vokse sig større.

Prøv jer frem med vores opsparingsberegner nedenfor, så kan I se hvor meget – eller lidt – der skal lægges til side hver måned for f.eks. at købe den cykel, barnet drømmer om.

Undgå at dit barn bliver lokket af digitale svindlere

Desværre sker der også økonomisk svindel mod børn, hvor børn mister penge eller bliver udsat for anden økonomisk kriminalitet - selv sager der omhandler hvidvask af penge.

Som forælder er det derfor vigtigt, at du tager snakken med dit barn om, hvordan man opfører sig på nettet, når det kommer til økonomi. F.eks. at man aldrig må give sine personlige oplysninger til andre, og at man skal være forsigtig med at købe varer, hvor prisen er lidt for god til at være sand, eller med at deltage i konkurrencer med liiidt for attraktive præmier.

På hjemmesiden sikkerdigital.dk er der flere gode råd til, hvordan du som forælder ruster dit barn til sikker økonomisk adfærd på nettet.

Gode råd om børn og økonomi:

  • Giv dit barn lommepenge, så barnet lærer at prioritere sine køb. Dette er også med til at give barnet en god økonomisk forståelse af, hvor langt (eller kort ….) penge rækker.
  • Det er okay ikke at have råd til det hele. Fortæl dit barn, at det kan ønske sig noget legetøj i fødselsdagsgave eller julegave – eller selv spare op.
  • Snak med dit barn om forskellen på kort og kontanter. Vis dem sedler og mønter og forklar dem, at et kort ikke er en uendelig strøm af penge.
  • Hvis dit barn har betalingskort, så tal med barnet om kortets sikkerhed, pinkode og køb på nettet.
  • Brug eksempler fra hverdagen til at fortælle, hvor meget man kan få for 10 eller 100 kroner. Børn har nemmere ved at skulle forholde sig til mælk og brød end de større ting som husleje og bådlån.
  • Lær dit barn om handel og salg ved at lade barnet sælge ting, som de ikke bruger mere, f.eks. på loppemarked.
  • Lær dit store bare at lægge et budget. Det er med til at give barnet en forståelse for, hvad pengene går til, samt et overblik over hvad ting koster. Et budgetskema til teenageren kan downloades på Råd til Penges hjemmeside

Andre har også læst

En pige har en papkasse på hoved og leger robot.

Kundeprogram

NordikBørn

Til børn fra 0-12 år

Tre teenagere sidder op en sofa og kigger i en mobiltelefon.

Kundeprogram

NordikUng

Til unge fra 13-17 år

Tre forskellige Bank Nordik betalingskort.

Gode råd om kort

Vil du høre mere om, hvad vi kan gøre for dig?

Ring til os på

34 79 00

... eller send en besked