Nordatlantisk Gymnasieklasse – set med Ivaanas øjne

I sommeren 2019 modtog Ivaana Olsen Rasmussen BankNordiks legat til Nordatlantisk Gymnasieklasse. Læs med og bliv lidt klogere på livet som studerende i Danmark.

1.g foregår i Danmark, hvorefter klassen tager et halvt år til Færøerne og et halvt år til Island for at gennemføre 2.g. Det 3. år vil klassen rejse til Grønland, hvor uddannelsens sidste år gennemføres i Sisimiut.

 


Ivaana modtog NGK-legat

Ivaana bor på nuværende tidpunkt i Helsinge, hvor hun er i gang med 2. semester på den Nordatlantiske Gymnasieklasse.

Læs om hendes første tid på skolen her: 

1. Semester på NGK

Jeg fløj fra reden
I april 2019 havde jeg muligheden for at gå på gymnasium i Nuuk eller at tage den Nordatlantiske Gymnasieklasse (NGK) i fire lande. Da valget skulle tages, var jeg så meget i tvivl, at jeg var nødt til at notere fordele og ulemper. Valget blev et større spring for mig: Jeg valgte nemlig NGK, hvor jeg skulle leve et selvstændigt liv i min egen studiebolig, selv lave mad, styre tiden, lektierne og tøjvask. Hvor uddannelsen foregår i fire lande og sammen med fire forskellige nationaliteter, og med mulighed for at spille håndbold i andre lande. Jeg er taknemmelig for, at madlavning, tøjvask af eget tøj og indkøb samt styring af tid er noget, jeg selv har haft ansvaret for før – men ved pressede perioder kunne jeg altid aflastes derhjemme.

Introforløb - Skolen har sørget for et godt forløb

  • 2 introdage for klassen før skolestart – lære hinanden og byen, Helsinge, at kende

  • 3 mentorer som vi altid kan kontakte, hvis vi har spørgsmål eller brug for en krammer

  • 3 trivselsgrupper som skiftevis arrangerer noget i fritiden – f.eks. svømmehal, ungdomshus, biograf eller lignende

Ivaana og klassekammerater sidder i en kano.

Skolen har gode arrangementer i løbet af skoleåret, som ryster os tætter sammen

  • Hyttetur med overnatning og masser af hygge, sang, spil og god mad.
  • Idrætsdag hvor vi kæmpede mod forskellige klasser med forskellige udfordringer.
  • Juleweekender i december hvor vi lærte hinandens juletraditioner.
  • Kanotur med svømning i søen, hotdogs og hygge (nøøøj hvor var jeg bange for kano, men jeg overvandt skrækken).
  • Onsdage er der morgensamling for hele skolen. 
  • Skovtursdag med tema – her valgte klassen at være klædt ud som hiphopper.
  • Skolefester – lyskrydsfest, skolens fødselsdag hvor ”Ude af kontrol” gav koncert samt almindelige elevfester.

Første NGK-klasse

Vi var de første 30 elever, der startede på Nordatlantisk Gymnasieklassse, og derfor har der været stor interesse fra journalister, som har interviewet os. Hele klassen har været inviteret til mad og julefrokost hos naboerne i området. Familier der fik os til at føle en varm og dejlig hjemlig hygge – deres gæstfrihed er vi meget taknemmelige for.

Hele klassen blev i november inviteret til en konference om nordisk sprog i Island. Det nød vi alle i fulde drag. Der mødte vi også studerende fra andre nordiske lande, samtidig med at vi fik forsmag på hvad der venter os i Island, som skal være vores hjemland i 4. semester. Der var også tid til at stå på skøjter, sightseeing samt bade i varme kilder.

Grønlændere fra NGK fik æren af at deltage i DR’s julehilsen til Grønland. Her deltog vi i et sangkor med Nittaallat, hvor vi sang en af de største salmer ”Guuterput”. Noget jeg aldrig havde forestillet mig, at jeg skulle opleve – men som jeg nød 100 procent.

Så allerede på 1. semester har vi oplevet en hel del. Vi er 23 tilbage på holdet nu, og det er trist hver gang en fra holdet forlader os af forskellige grunde.

Skoleforløbet

Springet fra topkarakterer i folkeskolen til 4-7-10 karakterer kan mærkes. Jeg er normalt en stædig person, der elsker udfordringer. Men de faglige udfordring er i perioder ret omfattende. Man skal altid følge med i timerne, ellers bliver det meget svært at forstå, der kommer også mange lektier hvor man skal bruge sin fritid på det. Mit mål har hele tiden været 100 procent mødepligt. På denne måde vil jeg føle mig mere sikker.

Gribskov Gymnasium, som er vores skole, er medlem af Eliteidrætsgymnasier, der tilbyder optimale forhold for at gennemføre en uddannelse samtidig med at man kan dyrke sport på eliteplan. Dette tilbud benyttede jeg mig af, da jeg skulle til træningssamling med udviklingsholdet i Nuuk i november. På denne måde havde jeg et lovligt fravær. Desværre blev mit fly aflyst på grund af stormvejr i min hjemby efter jeg var hjemme på juleferien, så jeg kommer til at have endnu fravær af denne grund, øv.

 

Et klassebillede af Ivaana og hendes klassekammerater.

Fællesbillede fra skolen

Ivaana og hendes grønlandske medstuderende synger sammen med et kor til DR juleshow.

DR's Julehilsen til Grønland

Økonomi

Min uddannelsesstøtte er på 4.800 kr. om måneden. Og med en husleje på 4.400 kr. om måneden, er der ikke meget tilbage til at dække udgifter som mobiltelefon, internet samt mad og rengøring, fitness og håndboldgebyrer. Alt fra toiletpapir til kød skal vi selv sørge for. Men takket være legatet fra BankNordik, kan jeg få det til at løbe rundt. 

Du kan læse mere om Nordatlantisk Gymnasieklasse her

Har du brug for hjælp?

Ring til os på

34 79 00

... eller send en besked